Strona główna » Aktualności

29-05-2009

Ogólnopolski Festyn Rodzinny Caritas z okazji Dnia Dziecka z Piotrem Reissem

Już w niedzielę 31 maja na terenie Ostrowa Tumskiego przy Katedrze odbędzie się kolejny "Ogólnopolski Festyn Rodzinny Caritas z okazji Dnia Dziecka". Zaproszenie do udziału przyjął Piotr Reiss, z którym będzie można spotkać się ok. godz. 16.00. Serdecznie zapraszamy.
 

Caritas Archidiecezji Poznańskiej przy współpracy Urzędu Miasta Poznania oraz  wielu darczyńców, przygotowuje Ogólnopolski Festyn Rodzinny Caritas z okazji Dnia Dziecka 31 maja 2009 r. na Ostrowie Tumskim przy Katedrze. Rodzinne Świętowanie rozpocznie się Mszą św. o godz. 12:15 w Archikatedrze. W programie przewidziano liczne koncerty, m.in. ARKA NOEGO, wokalista TOMEK KAMIŃSKI wraz z zespołem, loterię dobroczynną oraz bezpłatny dostęp do szerokiej gamy ciekawych i widowiskowych atrakcji, zwłaszcza kierowanych dla dzieci.  W tym roku znaczący swój udział zapowiedziała Wojewódzka i Miejska Komenda Straży Pożarnej, Komenda Miejska i Wojewódzka Policji, z licznymi pokazami i konkursami.  

Dzięki zaangażowaniu Urzędu Miasta w czasie trwania festynu będzie można skorzystać z darmowych badań profilaktycznych w zakresie przygotowanego miasteczka prozdrowotnego. Podczas trwania festynu rozdane zostaną upominki dla każdego dziecka. W biurze Caritas Archidiecezji Poznańskiej przy Rynku Wildeckim 4a, będzie można uzyskać wszelkich dodatkowych informacji odnośnie festynu.

PLAKAT >>

Impreza i atrakcje towarzyszące na terenie całego Ostrowa Tumskiego:
Dla najmłodszych:

  • Rozmowy, Sprzedaż oraz podpisywanie płyt i udzielanie autografów przez zespół ARKA NOEGO, która właśnie z nami obchodzić będzie jubileusz 10-tych urodziny, W tym czasie nagrała ponad 70 piosenek, wydała 6 płyt, które rozeszły się w 6-cio milionowym nakładzie, zostały one wyśpiewane i wytańczone na ponad 500 koncertach w  kraju i na całym świecie.
  • Konkurencje sprawnościowe:
    • ściana wspinaczkowa,
    • kurs nauki chodzenia na szczudłach,
    • układanie wieży ze skrzynek,
    • Huśtawka grawitacyjna,
  • POKAZ RATOWNICTWA WODNEGO NAD WARTĄ WIELKOPOLSKA POLICJA (godz:16:15 tereny nad wartą):
    • udziałem płetwonurków
    • psów tropiących
    • łodzi ratowniczych
    • motorówek/skuterów wodnych
  • SPOTKANIE Z PIOTREM REISSEM - rozmowa, autografy
  • POKAZY SPRAWNOŚCIOWE STRAŻY POŻARNEJ (tereny nad Wartą)
    • prezentacja wozów strażackich,
    • pokazy ratownictwa w wypadkach drogowych,
    • symulacja ratownictwa wobec pożaru,
  • Zamki Dmuchane, TRAMPOLINY, ZJEŻDŻALNIE
  • place gier i zabaw, zjeżdżalnie – tereny łąk przy muzealnych,
  • Przejażdżka zabytkowym taborem MPK po widokowych trasach miasta Poznania,
  • WIELKA LOTERIA FESTYNOWA - „ KAŻDY LOS WYGRYWA !!! ”
  • Dla wszystkich uczestników:
    - Dostęp do darmowych badań profilaktycznych ok. 30 stoisk medycznych w ramach festynu prozdrowotnego Urzędu Miasta.
    - MAMMOBUS,
    - Dogoterapia i Hipoterapia
    - Mobilna Stacja Krwiodawstwa - KRWIOBUS
  • Zaplecze gastronomiczne:
    - Bar Caritas przygotuje sławne naleśniki i dania dla dzieci.
    - Kuchnia Polowa Wojska Polskiego –  PYSZNA GROCHÓWKA WOJSKOWA
  • Promocja książek i wydawnictw katolickich,
     

Otwarcie: 12:15  Uroczysta Msza św. w Archikatedrze - ks. Biskup G. Balcerek


Plan artystyczno-sceniczny:
13:20 –  13:28  Otwarcie Imprezy ks. Arcybiskup S. Gądecki /Prezydent Miasta

13:30 –  14:30  KONCERT ARKI NOEGO 60 min.

14: 34 – 15:14 Koncert Orkiestry Reprezentacyjnej Sił Powietrznych 40 min.

15:17 – 15:32 Występ wokalno-taneczny SZKOŁY KATEDRALNEJ 15 min.

15:35 –  15:55 Koncert i występ grupy taneczno-wokalnej „Tulipanki” 20 min.

15:58 –  16:13 Prezentacja  POLICJA Wielkopolska-RATOWNICTWO WODNE 15 min.

16:15 – 16:33 Spotkanie z Piotrem Reissem. Występ Kolejorz Girls – pokaz cheeleaderek Lecha Poznań 18 min.

16: 38 –  17:08 Koncert Anny Girdziejewskiej 30 min.

17:10 –  17:35 Koncert Grzegorza Floreckiego „Florka” 25 min.

17:40 – 18:05 Koncert Duetu Magnus 25 min.

18:10 – 18:30 Pokaz Pierwszej Pomocy 20 min. (pod sceną czas strojenia)

18:35 – 19:35 KONCERT TOMKA KAMIŃSKIEGO 60 min.

19: 40 – 20:00 FINAŁ LOTERII 20 min.

20:05 – 20:20 Zakończenie i podziękowanie

20:20 Sprzątanie placu oraz składnie atrakcji

SERDECZNIE ZAPRASZAMY

Korzystając z tej strony, wyrażasz automatycznie zgodę na zapis lub wykorzystanie plików cookies. Twoja przeglądarka internetowa umożliwia Ci zarządzanie ustawieniami tych plików. Jeśli nie chcesz, by ta informacja wyświetliła się ponownie, kliknij "zgadzam się".